Thursday, April 16, 2015

Kota Kinabalu~Part 1

Percutian ke KK ni sebenarnya dari tahun lepas lagi dah dirancang oleh my fren n her team-TRAVELFEET.
So kali ni ialah percutian untuk mendaki Gunung Kinabalu..mula2 excited jugak..pastu rasa seryau..hehehe..bukannya apa,takut tak cukup stamina.Tapi sebelum ke sana seempat lah buat persedian yg minimal like 2 or 3 times a week ke gym atau pun ada jugak naik bukit dgn kawan2.Persediaan untuk stamina tu penting yer u ols..jangan terus2 pi mendaki walaupun track kinabalu ni tak susah mana..
Kitorang semua satu team 10 orang yang ke KK..dari destinasi berbeza,ada jugak yng sekampung..
Aku dengan kawan2 naik flight dari Penang International Airport:

18/03/2015  PEN-KK 4.40ptg RM164(termasuk 15kg luggage)
22/03/2015  KK-PEN 1.20tgh RM197.40(luggage 15kg)
Total RM361.40

Ni view masa senja..sampai KK dah gelap..

Alang2 naik flight di PIA,my parent hantarkan sebab nak tinggal keta di rumah diorang..malas aku nak tinggal di PIA sebab lama jugak ke KK dlm 5 hari 4 mlm kan..


Sampai di KK we ols smua stay di Marina Court Condominium.RM265 per night.
Ada 3 bilik ber'aircond' and sangat selesa.WIFI pun ada,hair dryer ada..lengkap segalanya.






Lepas dah rehat semua keluar makan kat foodcourt berhampiran Oceanus Mall

Walking distance aja dari Marina Court..masa ni dah kelaparan,masing2 order makanan goreng2 aja kat sini..rasa tu biasa2 aja yer,yang penting perut diisi..
Aku macam biasa kena tapau sikit makanan balik untuk supper..
Chicken wing pun ada kat sini..ok lah..boleh aja...kalau tak silap seketul RM1.60 harga chicken wing tu.

Keesokan paginya,guide yang nak bawak group kami mmendaki call.Katanya nak datang apartmen jumpa kami smua dulu...time ni mmg berdebar jugak semua..sebab ada macam something wrong cara guide cakap tu...huhuhu
Guide datang bgtau ada skit technical problem...and bincang punya bincang..last2 settle jugak masalah tentang pendakian kami untuk esok tu..

So kami semua siap2 packing untuk ke Kundasang..

Macam biasa la turun awal kita posing2 dulu sementara nak ngankat beg masuk kereta..


Masa ni dalam kereta ...2 jam jalan pusing2 nak ke kundasang dari KK town..saboo je lah..lori dgn bas bawak lajuuuu...seryauuu

Sini area tamparuli,tapi bukan jambatan tamparuli yer...


Sampai area kinabalu park dalam kul 2 ptg camtu,so terus ke Tahubang Lodge.
Kitorang stay sini semalam.Bilik di sini macam bentuk dorm,takdak kipas yer..masa sampai tu berpeluh jugak la sbb agak panas,tapi time petang n malam sejukkkk...



Tahubang lodge memang strategik,betul2 depan entrance kinabalu park...ada cafe and mini mart jugak kat sini..

senang lah tak perlu keluar ke Pekan Kundasang kalau setakat barang2 keperluan mostly ada di sini..tapi menu makanan di cafe tak bnyk choice sangat..tapi ok la dari takdak langsung..
Lepas settle letak barang and rest kejap,kitorang terus naik ke ofis Kinabalu Park untuk urusan pendaftaran pendakian.Guide we ols namanya encik raslee dah tunggu kat sana.

Bagi pakej pendakian yang kami semua ambik ni ialah DAY CLIMB.Selalunya orang akan ambik 1 night stay kat Laban Rata(KM6).Asalnya memang lah kami ambik pakej biasa tu dengan harga RM850 per pax,tapi disebabkan masalah teknikal...terpaksa lah kami ambik pakej DAY CLIMB.
bezanya pakej DAY CLIMB dengan pakej biasa adalah korang kena naik dan turun pada hari yang sama.Tak bermalam di Laban Rata..

Guide dah cakap...sebelum jam 5pm semua mesti dah sampai tempat kita START.Dan bagi pakej DAY CLIMB,pihak pengurusan Kinabalu Park akan jumpa dan tengok dulu keadaan fizikal pendaki samada fit atau tidak.
Lepas dah register,terus ke ofis pengurus Kinabalu Park untuk sedikit penerangan dan taklimat..

Aku memang berdebar2 lah jugak,,,duk pikir mampu ka nak naik dan turun gunung dalam masa beberapa jam saja tu...tapi kuatkan semangat,cuba jugak...
Bila tanya kawan2,depa pun sama rupanya..ada rasa takut2 jugak...

Yang kiri sekali tu pengurus kinabalu park..
Lepas beliau tengok keadaan fizikal kami semua,mmg lulus lah utk pendakian DAY CLIMB tu..katanya setakat ni cuma ada sorang ja 'mat saleh' yang berjaya mendaki sampai ke puncak utk DAY CLIMB ni...fuhhhh...
Selain tu,bila tengok keadaan cuaca yang berkabus petang tu,katanya kalau hujan malam ni esok cuaca mesti cantik.Tapi kalau esok hujan,aktiviti pendakian memang tak dibenarkan.Semua pendakian pihak Kinabalu Park boleh batalkan kalau keadaan cuaca tak mengizinkan...huhu



Cantik view kat sini..cuaca masa ni kejap berkabus,kejap ok..maklumlah dah petang..dalam jam 5pm gitu..sekali sekala angin lalu sejuk jugak..

Next kena dengar taklimat mengenai track untuk pendakian esok dari guide kitorang.

untuk sampai ke puncak Kinabalu,boleh melalui dua entrance: TIMPOHON gate atau MESILAU..kami semua esok akan bermula dari TIMPOHON,Kalau melalui MESILAU,jaraknya agak jauh sikit dari TIMPOHON,tapi view kat sana cantik katanya..
Nampak tak banyaknya van dengan bas kat belakang tu...maknanya ramai pendaki yang turun naik dalam sehari..masa ni aku tengok uncle dgn auntie korea pun ramai...so rasa confident skit nak daki sebab warga emas pun mampu,takkan la yang tak berapa nak emas 'lagi' ni pun tak mampu...huhu..

Dah selesai semuanya..kita semua jalan kaki turun ke Tahubang Lodge..
Lapar ooiiiiiii...hehehe..

Selesai makan semua balik bilik berehat..malam cuaca best sebab sejuk..aku yang masa ni tgh batuk,mmg rancak lah batuk..huhu..
Jam 9.30 mlm dah ngantuk sangat2..mungkin letih sebab perjalan siang tadi sama..tapi tak boleh nak lelapkan mata.Stress betui bila letih takleh nak tidoq.Dah la esok nak bangun awal.
Okey nanti kita sambung lagi cerita ya kawan2...
Nantikan part 2...

Thursday, April 9, 2015

Fettucini Carbonara

Hari ni terasa nak share resepi fettucini carbonara yg aku masak beberapa hari lepas.Masak dalam keadaan bahan yang tak mencukupi.Bukan apa mood nak masak tu mai bila dah sampai umah lepas balik dari ofis.Nak kuar cari barang mmg malas dah la bila dh smp rumah.


Bahan-Bahan
1.300g Fettucini ~ i beli preego aja
2.350g Sos Carbonara Preego/ 1 bekas kaca
3.Parmesan Cheese-i tak letak sebab takdak dlm stock..hehehe
4.500g Ayam kisar atau nak letak seafood/sosej pun boleh
5. Cendawan shitake /kalau nak guna cendawan lain pun boleh..atau nak tambah brokoli/carot
6.Sebiji cili merah & 5 biji cili padi-ni optional ya kalau sesapa tak suka makan pedas tak perlu pun letak..
7.4 ulas bawang putih
8.2 biji bawang merah/ setengah biji bawang besar
9.Lada hitam

Cara-Cara Memasak
1.Panaskan air sehinnga mendidih dan masukkan sedikit minyak.kemudian masukkan fettucini.Tambahkan sedikit garam.Rebus sehingga masak,angkat dan toskan.
2.Potong dadu bawang putih dengan bawang merah.Cendawan,cili merah,cili padi semuanya potong ikut cara mana yang anda suka.
3.panaskan 2 sudu minyak dalam kuali dan kemudian masukkan ayam kisar dan goreng sehingga separuh masak.Kemudian masukkan bawang yang dipotong dadu tadi.Goreng hingga naik bau.
4.Kemudian masukkan sos carbonara dan tambah sedikit air jika anda suka kuah yang agak cair.
5.Tambahkan parmesan cheese ,sedikit garam dan serbuk perasa.Setengah org dah tak tambah serbuk perasa,ni kena ikut masing2 punya citarasa okeyh.Pandai2 lah agak..tambah sikit2 kalau perlu.
6.Kemudian masukkan cendawan,cili merah dan cili padi.Kacau sehingga masak.
7.Tumbuk lada hitam dan masukkan dalam kuali..ikut lah yer kalau suka hot & spicy berasap telinga masukkan banyak pun okey..kalau ada anak2 kecil,asingkan lada hitam,masukkan dalam pinggan masing2 saja nanti..

Fettucini carbonara yang aku masak ni ala2 melayu fusion dah jadinya..sebab masukkan cili padi.
Kadang bila makan di kedai,terasa cepak muak bila makan carbonara sebab rasa cheese+susu tu kan..itu lah kawan aku nasihatkan,katanya kalau nak mkn carbonara kena masak sendiri baru best..Kalau kat kedai mmg very the italiono rasanya..tapi kan..nak masak tu yang ambik masak..sekali sekala aja skrang ni tu pun kalau betul2 ada mood..
Cuba lah resepi aku yang tak sebarapa ni..semuanya guna bahan ssegera,kalau rajin boleh jugak anda google resepi untuk buat sendiri sos carbonara...

Wednesday, March 25, 2015

My birthday

Hari ni birthday tuan blog yg ke 33..terkejut sangat sebab dpt serprais bunga yang dihantar kt ofis..so suwittt..
Lama dah x pnh dpt bunga..tup tup apek kedai bunga call..ok laaa..tak dpt kek pun tapi dpt bunga..
Alhamdulillahhh..

Tuesday, March 24, 2015

Mount Kinabalu, Sabah

Masih terbayang kecantikan pemandangan alam sekitar dan kesegaran udara di Kinabalu yang lalu..

Trail yang bertangga kayu dan batu macam menggamit2 lagi untuk ke sana..
Insyaallah..2016 nnt jumpa lagi ya si akinabalu..


Cerita panjang akan menyusul kemudian...
Di kesempatan lain kita bertemu lagi..

Thursday, March 12, 2015

Jakarta 2015

Last week kiter ke Jakarta dengan kawan2..
Seronok..penat smua ada..

Btw thanks to 'puan sri' sebab sponsor trip we ols ni..
Haishhh tak terucap lah mcm mana nak ucapkan terima kasih tu..

Pagi2 buta tercegat di KLIA2..flight kul 7.50am..so nak check in bag smua kena la sampai awal..
Masa check in bag..terkejut sebab kena bayar airport tax dalam RM44 sorang camtu..selalunya tak kena kalau kat tempat sendiri...(tips:simpan resit tu bebaik yer...)

So dah cop passport semua masuk ke international gate..kami makan2 dulu dlm kul 6.30pagi tu..nasib ada butik yg bukak 24 hours..seronok jugak jamu mata..heheheh..
Excited nak terbang sekali flight delay sejam....ngantok!!!..Lion Air memang bagus eih..dia tunggu org yg dah check in bag yg balik dari umrah ..sebab tu delay...

Dalam flight memng masing2 pakat lena la..ngantuk kot kui 4pagi dah kuar rumah..sampai Jakarta semua dah fresh..supir pun dah sedia tunggu..naik van terus ke Ambassador Plaza,Kuningan...
Semua urusan sim kad dan makan settle di sini..memang kelaparan tahap MAX dah time sampai sini..paham2 lah Jakarta kan jam..padahal dari airport nak ke Kuningan tu tak lah jauh mana pon..

Kitorang semua makan di restoren D'Cost...member2 lain yg selalu datang suggest kat sini sebab diorang mmg selalu makan di sini..ok la restoran bersih dan makanan pun sedap..D'Cost ni banyak jer cawangan kat mall di Jakarta..senang aja cari..
Lepas makan masing2 sibuk nak ke salon..manicure+pedicure smua ada..murah pulak tu..i just wat cream bath dgn blow aja..dalam IDR150k...ok la kan..
Semua dah settle mencantikkan diri..terus ke Thamrin City..check in hotel dalam Amaris Thamrin..senang kat sini,shopping kat bawah and naik atas terus hotel..tak perlu nak bersesak jem bagai..
Malam semua ke Ancol pulak..dinner di D'Jakarta Reataurant..seafood yer sini..ala2 kedai makan di dlm tasik buatan camtu rasanya sebab malam x berapa nampak surrounding..heheheh..
Lepas makan,celebrate bday kitorang..me and dyba which is kebetulan same date..padahal birthday lambat lagi..hehehhe..siap dioarang nyanyikan lagu birthday,ada bunga api dan kek lagi..sungguh TERHARU....

On the next day..masing2 bangun kul berapa ntah..breakfast pun tak sempat..tapi aku antara yg awal..lepas mandi turun bawah terus shopping..kat Thamrin City ni ala2 Pasar Baru jugak
(Pic:googled)

..luas sangat..satu floor pusing tak habis..tapi kain ela ,lace semua tu aku mmg tak jumpa..yang ada cuma baju ready made,kain batik,tudung,telekung and accessories..
(Pic:googled)




kat sini mcm hijabista center for indonesian gitu..member cakap kat sini lebih selesa shopping compare dgn tanah abang sebab kat sini ada aircond..tanah abang panas...
Lepas abis cari barang and bersesat2 dalam Thamrin City tu ..aku dgn Bun ke Plaza Indonesia..selang satu blok aja dari Thamrin City..jalan kaki ja..pastu lunch kat Betawi Cafe..Nasik Goreng Kambing la kekdahnya..heheheh..ok jugak rasa nasik goreng kambing..rasa cam manis2 skit..
Lepas lunch terus amik cab ke Hard Rock Cafe Jakarta..tak semua driver cab tau kat mana...haishhh..jnuh jugak kami google..rupanya kat Pacific Plaza..tambang cab dalam IDR35k utk sehala..

Pacific Plaza ni mcm ala2 Star Hill Gallery gitu..semua high end brand ada..sempat lah kiter gi ngukur saiz kasut..hehehhe..amik inspirasi..nak beli memang TAK lah! Harga jauh beza sgt mahalnya..huhu

Malam kitorang semua ke Java Jazz Festival di JI Expo Kemayoran City...hazab!!!..almost 3 hours terkandas salam jam..last2 tak tahan terus turun van jalan kaki ke Hall..ada la kot dalam 1km jugak..haishhh..rupanya ramai peminat Jazz di Indonesia ya..i is memang blur..sekadar mengikut jer kawan2 nak ke sana..fuhhhhh....
Performance by Incognito and Cakha Khan...


Lepas settle semua di Java Jazz terus ke Menteng..makan2 di sana..satay kambing dgn bubur ayam di hawkers Menteng memang sodap...sorry takda pic..google pun tak jumpa..huhu..
Hari ke 3 bangun pagi terus ke Thamrin City lagi..cari barang2 yang sesuai nak bwk balik..i mcm biasa la mesti grab kebaya..huhu..(beli banyak2 pun last2 org lain yang merasa pakai siap share adik beradik lagi..what a shame!!!)
After that makan di D'Cost lagi..kat Thamrin City pun ada D'Cost..
Lepas makan sementara tunggu supir datang..lepak2 jap kat bawah..



Sampai airport dalam kui 6 camtu..flight kul 9 mlm..tapi betapa hazabnya kaunter Lion Air..bukak kaunter lambat..jenuh Q..dah la takda kerusi yang banyak di airport tu..memang jenuh la nak berdiri..tulis di skrin utk check inkaunter no lain,tapi no lain kaunter yang bukak..sama jugak dengan gate utk boarding..mula2 ke gate E,lepas tu tukar ke D,sekali lagi tukar ke E..and as usual delay lagi lah sejam...nampak tak betapa bertuahnya kita ada airport yang canggih dan sistematik mcm KLIA2 tu..huhu..
Finally kul 1 pagi sampai KL
Hari ni masih malas nak unpack..hahhaha...

Tuesday, March 3, 2015

Ruang Santai

Cantik sangat ruang santai macam ni..
Sekali tengok terus suka..tapi perlukan siling yang tinggi,baru boleh jadi luas dan boleh pasang panel cermin tu kan..Saujana mata memandang aja kalo lepak2 kat sini..
Sofa warna cerah memang kesukaan aku..dan bercita2 nak gunakan furniture putih dalam rumah sendiri nanti..
Kapet polka dot tu cute kan?..
Yang ni senang dapat..yang susah nak capai suasana ruang macam dalam pic tu...
Haishhhh tetiba berangan pulak..

Monday, February 16, 2015

February With Love

Pejam celik sekejap aja dah bulan februari..ari tu baru celebrate new year kot..
Ni pun dah mid of februari...oooh mai....
Lusa cuti CNY pulak..nak ke mana pun tak tau lagi..
Baju yang balik dr kl last week pun belum habis unpack lagi..huhuhu..
Ke kl last week lepas settle keja free2 sempat lah aku gi beriadah kejap..


Member2 kerja,aku pulak bangun awal pagi..seriuosly taktau nak buat apa..disebabkan dah memang prepare kasut sukan..boleh lah jog..


Zass ke Taman Tasik Shah Alam..walaupun jalan tak berapa tau sangat..tapi hentam aja lah..nasib sampai jugak..
Tak menghampakan memang cantik di sini..orang pun tak ramai..just nice..cuaca lepas hujan memang superb..
Sempat jumpa nana my coursemate back in UTM..lamanya tak jumpa lepas aku grad mmg tak pernah jumpa langsung..ada 10+ tahun jugak ni tak jumpa..
Catch up macam2 cerita..rasanya lama jugak kat The Apartment's tu..Next time jumpa insyaallah sekali dgn adik nini pulak yer..

Muka2 kat bawah ni my bff..ni wajib lah jumpa kalau ke kl atau depa 2 balik kampung..heheheh..

Sedap iga hot plate tu u ols..sampai hari ni teringat lagi..nanti boleh pi situ lagi no..

Kawan2 yang lain tak sempat jumpa..nanti kalau ada kelapangan kita jumpa ya my dear friend..insyaallah..

Cukup dulu update kali ni..tengok lah kalau teringat/rajin/sempat kita update lagi bulan depan???!!! hahahha...