Saturday, February 6, 2016

Pyeong Chang,ROSK

Hello there...
B,missing you thousand more times stronger when we are thousand miles apart...
XOXO

Tuesday, February 2, 2016

Sephora Malaysia Goes Online

wowww...great news isnt it?
For those who lived far from sephora store,u guys now can shop online dah...yeayyyy
Thanks sephora for bring on the fabulous beauty products to our door step..

Friday, January 29, 2016

Cuti

Takut pulak memikirkan nanti akan melalui cuti semester 3 bulan..kalau dulu zaman degree,excited sgt tunggu cuti panjang..boleh makan tidoq dgn sepuasnya kat rumah time cuti tu..asal semester baru nak start aja trus lemah semangat nk drive balik kampus...tambahan lg jauh sgt universiti dgn kampong...nun di selatan sana..
Sekarang bila dah pernah bekerja,lain rasanya bila x buat apa kt rumah..memang lah tgh cuti semester,tp rasa mcm hilang arah tuju bila bgn pagi2 takdak benda nk buat..smpaikan aku terfikir apa lah agaknya rasa bila org yg takda kerja atau sumber pendapatan bgn pagi2...mesti sedih dan tekanan kan...(terus jadi insaf dan bersyukur)..
Korang bayangkan bgn awal pagi,lepas tu dkt tgh hari sambung tidoq balik...sekali sekala mmg heaven mcm ni...tp kalo selalu blh biol jadinya...rasa mcm sayang masa terbuang tu...nak cari hobi baru pn malas bila dah tua2 mcm ni...takkan nk kumpul setem kot...nak bercucuk tanam pn takda ruang.. setakat mendobi tu mmg hari2 aku buat...dan doa aku cuma satu, jauhilah online shopping dr aku...hahahha.Kat kg skrang ni pun bagus jugak sbb line phone & internet lembap saaangatttt,jd aku tak lah tgk ig n website utk shopping sbb lmbt loading..jadi dari sudut +ve nya selamat lah duit gaji.. #alhamdulillah ..hehehe
Jadi cuti sebulan ni sekadar jadi 'bounce check' sajo...maybe ada jugak hari yg jadi 'millionaire'...
Haish teringat2 pulak isu no 3 & lame excuses..kebetulan terjadi perkara yg sama pulak dkt smua org...sabariah la u ols smua...

xX Happy Weekends Xx

Tuesday, January 19, 2016

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2016

Thursday, January 14, 2016

Sephora Nourishing Cuticle Care

Kalau bab2 kuku ni i ols tak rajin nak ke spa semata2 utk pedicure & menicure..sekali sekala tu boleh la..tu pun buat pedicure aja..sbb kuku jari tangan ni selalu kejap je hilang kilat..almaklumlah memasak n membasuh selalu..
so baru2 ni tgk my bff selalu apply cuticle care ni,mcm best pulak..i ols mudah terjebak! jadi bila ada masa lapang,terus ke sephora...hari2 pakai sebelum tido...memang best kuku nampak helok...hahahha perasan..actually kulit kat tepi kuku tu la tak belengas..tak kering...walaupun malas nk ke spa,tai tetap nak cantik head to toe jugak..buat sendiri kat rumah aja..sambil2 tgk tv pn blh..harga sebotol RM32..mcm tahan lama jugak  sbb sekali apply sikit aja..
Sekrang ni tak sabaq tunggu MAC new collection yg satu ni...




Sunday, January 10, 2016

Being positive: antara dato ahmad maslan dan irfan khairi

Semenjak dua menjak terperuk kt rumah on weekdays ni...banyak ja masa tgk tv terutamanya WHI kt tv3 tu..perfect btul timing utk aku duduk depan/tepi tv...yg paling best WHI 6 january lepas...korang blh tgk kat tonton.com kalo nak tgk balik...
aku nak tulis certain part yg aku rasa berminat jaaa...ada dato ahmad maslan okeh...rancangan WHI start dgn fiza sabjahan tetiba sarung boots getah kuning rasanya...dia p kerja kt tempat basuh keta lepas abis waktu keja dia kt tv3...lepas tu sorang lagi pengacara pulak gi keja kat stall burger...
Rupanya ni semua nak menyahut seruan dato ahmad maslan yg bg cadangan supaya kita smua(rakyat malaysia/utk aku yg keja gaji x seberaa ni) buat 2 3 keja dlm sehari kan...bila pengacara2 tanya dato ahmad maslan: saya cadangkan buat bisnes online! bukan suruh pi keja 7e bagai....huhuhu...nampak tak disiti rupanya ada lagi sambungan ayat dato yg x abis...rupanyaaaa...ok pasni start cepat2 biz online...dato kata dia tgk ramai ja yg berjaya kaya buat biz online...ya memang betul tu dato...be positive la korang...dato ahmad maslam kata gunakan #tambahpendapatan,bukan rajin tambah pendapat tau! memandangkan show kali ni isu berkait bisnes online,irfan khairi dijemput utk share cara nak start berbisnes online...ada few tips dari irfan yg aku nak share masa aku tgk tu...walaupun dah ingt2 lupa...almaklumlah dah mengalami penuaan sampai tahun baru ni pun x ingt dah umur sendiri brp...
P-produk
pilih produk yg kita minat utk jadikan bisnes kita menarik..contohnya kalo minat kasut,jual lah kasut...kalau pilih produk yg kita sendiri x minat,agak berat kan nak start...nak2 lagi bila knak kena dip more for the knowledge on the product

P-platform
cari platform seperti facebook,twitter,ig atau blog utk kita romote produk kita.pilih platform yg paling familiar kita gunakan hari2...kalau platform yg jarang guna,kdg tu perlu utk belajar bagaimana cara nak guna..jadi kat situ pun makan masa dan kdg2 blh jd fed up utk yg x suka it n texhnologies.pilih platform yg blh access dari smartphone akan lebih memudahkan anda!

P-promosi
promosi utk produk anda sgt penting utk pengguna/pembeli tahu yg anda jua produk tersebut.promosi pulak kena lakukan based on 9:1...apa tu?
maksudnya sekali anda update 1 status promote produk anda,9 kali lg update la mengenai info pasal produk atau kelebihan atau kebaikan produk anda..takdak la kawan2 atau follower keja tgk status u olsss asik promote produkkkkk jaaaa...lama2 annoying pulak kan...

ok tu ja yg aku ingt mengenai sedikit info WHI 6 januari tu...info yg baik kena share,moga jadi manfaat kepada yg memerlukan...kalau nak lebih info kena rajin membaca ya u ols(pesanan utk diri sendiri jugak ni biaq tak bodoh)

being positive tu mmg perlu kalau nak maju...tapi normal lah kan kita ni manusia...ada hati, kdg tu terlari jugak fokus nak 'being positive' bila ada 'noise' dari persekitaran...kdg mmg dh tanam dlm kepala takmau dgr cakap org,tp perlu jugak dgr sbb apa yg org kata terutamanya yg bukan berkawan sbb pandangan dia terhadap kita mungkin lain.kalau kawan kdg ni depa segan nak berterus terang tegur kita,jadi yg kuaq smua ayat2 selamat ja kan..cuba baiki diri utk maju bila org bercakap sesuatu perkara mengenai kita,be +ve...bila fokus lari,align balik ke arah track asal...nak canggih lg pakai "MEMS gyrometer atau altimeter sensor.." muahahhahahahahah

selamat berhujung minggu u ols

Sent from my iPhone

Sunday, January 3, 2016

2016

•••Happy New Year •••


again!!!

have a wonderful
year ahead...

Friday, December 11, 2015

stress strikes !!!

Hujung tahun mula la start bz..sekali semua datang serentak.Pening dah pikir...huhu...kalau mcm ni gayanya bila nak start study untuk final exam...
Hopefully dapat submit semua on time.lepas ni blh cuti goyang kaki sebulan...
wish me luck...��

Friday, December 4, 2015

8th

Kerja makan gaji ni mmg la gaji x sebanyak mana , apatah lagi keja gomen saja. Tapi di kala zaman2 kejatuhan ekonomi dan sana sini sinun harga barang semakin naik, subsidi berkurangan, ini lah masanya yg kerja gomen dgn gaji x seberapa ni merasa lega tanpa risau kena offer vss atau pun kontrak keja tak disambung.Walaupun gaji x capai 5 figure walaupun dh 10 tahun berkhidmat yang pentingnya kena bersyukur at least ada jugak sumber rezeki kan...zaman sekarang ni bukan mudah nk masuk keja gomen. alhamdulillah masa aku dulu jln semuanya mudah, syukur sgt. padahal tak pernah terpikir yg akan kerja gomen dlm bidang sekarang ni. ternyata allah beri apa yg kita 'perlu' bukan apa yg kita 'nak'.
sekurang-kurangnya dapat jugak pahala dgn cara mengampaikan ilmu kepada yg memerlukan.walaupun ilmu yg disampaikan tu disebabkan atas dasar tanggungjawab kerja, tapi still setiap perkataan yg disampaikan tu bersulam dgn nasihat dan teguran utk student.jd serba sikit tu hopefully dpt la jd manfaat kepada student2 aku tu.Pada dasarnya aku ni bukan lah jnis yg suka bercakap bnyk, jadi elok jugak guna mulut ni bercakap benda2 yg berguna dan tak cakap benda2 yg x sepatutnya...
Bila kita senang dgn kerja kita, gaji akan jatuh ke tangga no 2,3 atau 4..kdg bila x cukup allah akan beri lebih dari arah lain. tu pun kita kena bersyukur jugak.
Tahun ni dah tahun ke 8 aku keja dgn gomen.. satttt saja.. alhamdulillahh..still counting for the best years to come.Masih berusaha gigih lagi utk baiki kualiti kerja,perjalanan masih jauh lagi ni...
selamat bekerja u ols smua..salam jumaat

Saturday, November 7, 2015

Arc de Triomphe de l'Etoile



Arc de Triomphe ni merupakan antara monument yang terkenal di Paris.Kalau ke Paris mesti singgah atau posing2. Arc de Triomphe meaghubungkan ankara kota lama dgn 'new paris'.Terletak di tengah2 roundabout yang sangat sibuk di Champ Elysees.

Dari sini boleh nampak cartier dan batik high end yang lain.

Tahukah anda yang anda boleh naik ke atas monumen terkenal ni?
Tapi sebelum naik ke atas u ols kena pergi ke tiket kaunter melalui underground path,jangan lintas jalan kat situ,sangat merbahaya..roundabout kat situ ada banyak cabang,bukan 4 okeh!
Nak naik ke atas kena purchase tiket yang berharga lebih kurang 8.4euro..tapi yang berumur bawah 25 tahun tiket adalah percuma..warga emas pun percuma.
Sebelum beli tiket pikir dulu sanggup tak nak panjat tangga spiral lebih kurang 8 tingkat..huhu..Lif ada tapi kalau tak salah hanya utk warga emas..nak tak nak memang aku panjat jugak sebab dah beli tiket.Dalam cuaca sejuk tu peluh jugak la sikit2..2 3 kali stop sepanjang naik tangga tu..
Sampai kat atas akan lalu satu tempat mcm pameran and kat situ ada citer mengenai sejarah arc de triomphe ni..opkos aku tak baca..ponat ahkak,baik balik baca kt google saja..hahaha..

View from the top,dari sini boleh nampak new paris di mana semua bangunan moden di sana tu...paling unik ada jugak modern arc kat sana,tapi tak nampak clear dlm pic ni.korang google sendiri kalau berminat nak tengok.


Pic ni diambik dari bawah, 21 sculpted roses..

Eiffel tower pun boleh nampak dgn jelas dari sini.
Actually view dari atas memang nampak all over Paris sebab takdak bangunan tinggi berhampiran sini.Angin agak kuat kat atas ni walaupun cahaya matari terang benderang,so kalau sesapa yang tak tahan sejuk mcm aku sila lah pakai pakaian yg sepatutnya.Korang jgn tertipu tengok minah saleh pki hot pants tu.hahahha



kat atas ada souvenir store,comei2 jugak mug and notebook.Harga souvenir kt atas tu mahal sikit dari kedai2 biasa.Tapi design dia lain berbanding dgn kedai biasa.

Sebelum ke arc de triomphe ni kitorang dari eiffel tower.Actually tempat di Paris ni dekat2 dalam 1km plus minus..boleh menapak sambil enjoy view.Tapi kita org msia kan mana lah selalu jalan kaki,jd u ols blh naik Metro atau bas.Tapi bila baca pengalaman org lain pasal metro stesyen,takut pulak aku.Jadi sepanjang di Paris memang tak guna metro langsung.Samada naik bas atau naik taxi and sometime guna Uber.Taxi tak mahal sgt pun.Bas pulak korang kena tau lah no berapa and ke mana hala tuju bas tu.
Sebelum keluar jalan better charge handphone and jgn lupa power bank,nanti senang guna apps kat phone tu.

Sorry lah citer tunggang terbalik.Nak menulis pun jenuh cari mood sebenarnya.
Kesimpulan nya kami kat paris 3 hari 2 malam.Menginap di Tim Hotel le Louvre,hotel sangat selesa biliknya.But without breakfast masa aku booked.Tapi cafe berlambak di bawah tu.Cuma kedai kebab Pakistan susah nak jumpa area tu.Le louvre museum mmg dekat sangat,2 kali aku dgn my niece ulang pi sana.Cantik sgt area tu.Dekat juga dgn royal palais.Dari situ pun kami jalan kaki ke Cathedral of notre Dame so lalu ikut jambatan yang ada banyak2 pad lock tu..
Tapi agak jauh jugak sebab my mum mmg tak tahan jln jauh sakit kaki katanya..
Sambil2 jalan kaki tepi sungai,boleh la tgk2 souvebir yang banyak di jual tepi jalan.
Yang penting jangan lupa hati2 ya handbag korang tu..
Dari Lafayatte pun kami jalan kaki aja balik ke hotel.La fayatte not recommend la kalau nak shopping.Pack sgt dah macam kat sogo,even yang dijual adalah valentino atau dior.huhu..serabut! Sila ke butik kalau nak beli dgn tenang.Dari Lafayatte kami ke hard rock.Kemudian ke Kenzo,dari kenzo boutique cuma 700m aja ke hotel kami.
At the end sampai hotel lenguh jugak kaki ya..sekali-sekala berjalan jauh..tapi bila berjalan kaki di Paris ni,barulah kita dapat tgk bangunan2 yang cantik tu..make sure pakai kasut yang selesa yer u ols..
Cerita Paris habis di sini aja,nanti aku sambung dgn Amsterdam atau London pulak.
Selamat berhujung minggu...